Een tweede hypotheek in Oudewater
Een tweede hypotheek wordt afgesloten naast uw eerste hypotheek en heeft net als deze uw huis als onderpand. Het afsluiten van een tweede hypotheek is in de meeste gevallen de voordeligste oplossing voor bijvoorbeeld het financieren van een verbouwing. Het afsluiten van een tweede hypotheek is aantrekkelijk omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, mits u de hypotheek besteedt aan de verbouwing van uw huis. Hierdoor betaalt u over een tweede hypotheek doorgaans minder rente dan over een persoonlijke lening. Een bijkomend aantrekkelijk aspect is het feit dat u met het afsluiten van een tweede hypotheek gewoon kunt blijven beschikken over uw spaarvermogen. Het afsluiten van een tweede hypotheek vergt dus geen inleg van eigen vermogen.
Net zoals bij uw eerste hypotheek worden er voor het afsluiten van een tweede hypotheek wel afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten berekend. Hierdoor is een tweede hypotheek minder geschikt als lening voor relatief kleine uitgaven. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek bent u vrij om de soort en de rentevorm te kiezen. Ook in de keuze van de verstrekker bent u vrij, al kan de keuze voor een andere verstrekker dan die van uw eerste hypotheek moeilijkheden opleveren. In het geval van betalingsproblemen heeft de verstrekker van de eerste hypotheek altijd voorrang op de verstrekker van de tweede. Dit zorgt ervoor dat niet veel andere partijen een tweede hypotheek zullen verstrekken en u in de meeste gevallen dus aangewezen bent op uw huidige, eerste verstrekker. Indien een andere verstrekker wel akkoord gaat met uw tweede hypotheek, zal deze dikwijls een iets hogere rente berekenen om het extra risico te compenseren.
Hoeveel u kunt lenen met een tweede hypotheek is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en in grote mate van het bedrag van uw huidige hypotheek en de overwaarde van uw huis. Indien u voor uw eerste hypotheek al maximaal geleend hebt, zult u de overwaarde van uw woning moeten aantonen. In de meeste gevallen zal hiervoor een taxatierapport moeten worden opgemaakt. In enkele gevallen volstaat de WOZ-beschikking van de gemeente. Ook indien uw woning pas na een verbouwing in waarde stijgt, is het mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Hiervoor moet echter in het taxatierapport de maximale executiewaarde na verbouwing worden opgenomen. Dit is een schatting en daarom zal de hypotheekverstrekker in veel gevallen niet het gehele bedrag in één keer verstrekken maar een deel achterhouden. Dit deel wordt achteraf verstrekt nadat u alle facturen van de verbouwing kunt overleggen. Dit kan voor problemen zorgen indien u grote bedragen vooraf dient aan te betalen. Laat u dus goed voorlichten.
De voordelen van een tweede hypotheek:
- U kunt grote bedragen lenen, ook als u niet beschikt over een groot eigen vermogen.
- De rente is fiscaal aftrekbaar indien u de hypotheek besteedt aan uw woning.
- U kunt zelf de vorm van de hypotheek bepalen.
- De rente is in de meeste gevallen lager dan die van een persoonlijke lening.
- U kunt ook lenen als u maximaal geleend heeft op uw eerste hypotheek.
De nadelen van een tweede hypotheek:
- De kosten van het afsluiten maken de hypotheek ongeschikt voor relatief kleine bedragen.
- Het kiezen van een andere verstrekker dan die van uw eerste hypotheek kan moeilijk zijn.
- Indien uw huis geen overwaarde heeft, krijgt u het bedrag veelal niet in één keer tot uw beschikking.
- Net zoals het geval is bij een eerste hypotheek, zijn de voorwaarden en mogelijkheden van een tweede hypotheek strikt persoonsgebonden. Wij informeren u graag over uw mogelijkheden.